Editors' Pick

Mesterséges intelligencia átlátható fejlesztése

A Meta jelezte, hogy az ír adatvédelmi bizottság (Irish Data Protection Commission – DPC) kérésére elhalasztja a vállalat nagyméretű nyelvi modelljeinek (Large Language Models – LLM) az Európai Unió felnőtt felhasználói által a Facebookon és az Instagramon megosztott nyilvános tartalmak felhasználásával történő képzését. A vállalat csalódottságának adott hangot amiatt, hogy szüneteltetnie kell mesterséges intelligencia terveit, és kijelentette, hogy figyelembe vette a régió szabályozóitól és adatvédelmi hatóságaitól érkező visszajelzéseket.

A Meta terve az, hogy a személyes adatokat a felhasználók kifejezett hozzájárulásának kérése nélkül használja fel mesterséges intelligencia (AI) modelljeinek betanításához, ehelyett a jogos érdek jogalapra támaszkodva kezeli az első és harmadik fél adatait a régióban.

Ezek a változások várhatóan június 26-án lépnek hatályba, ezt megelőzően a vállalat közölte, hogy a felhasználók ha kívánják, kérvény benyújtásával lemondhatnak adataik felhasználásáról. A Meta már más piacokon, például az Egyesült Államokban is felhasználja a felhasználók által generált tartalmakat a mesterséges intelligencia képzéséhez.

Ez visszalépés az európai innováció és az AI-fejlesztés terén folytatott verseny szempontjából, és tovább késlelteti az AI előnyeinek eljuttatását az európai emberekhez – mondta Stefano Fratta, a Meta adatvédelmi politikáért felelős globális kapcsolattartási igazgatója. Továbbra is nagyon bízunk abban, hogy megközelítésünk megfelel az európai törvényeknek és szabályozásoknak. A mesterséges intelligencia képzése nem egyedülálló a szolgáltatásainkban, és mi átláthatóbbak vagyunk, mint sok iparági társunk. Azt is elmondta, hogy nem tudja a Meta AI-t Európába hozni anélkül, hogy ne tudná az AI-modelleket helyben képezni.

Amellett, hogy a DPC-vel együtt dolgozik az AI-eszköz Európába történő bevezetésén, megjegyezte, hogy a késedelem segít a brit szabályozó hatóságtól, az Information Commissioner’s Office-tól (ICO) a képzés megkezdése előtt kapott kérések kezelésében.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a generatív mesterséges intelligenciából és az általa kínált lehetőségekből, elengedhetetlen, hogy a nyilvánosság bízhasson abban, hogy adatvédelmi jogait a kezdetektől fogva tiszteletben tartják – mondta Stephen Almond, az ICO szabályozási kockázatokért felelős ügyvezető igazgatója.

Továbbra is figyelemmel kísérjük a generatív mesterséges intelligencia főbb fejlesztőit, köztük a Metát, hogy felülvizsgáljuk az általuk bevezetett biztosítékokat, és biztosítsuk az Egyesült Királyságban élő felhasználók információs jogainak védelmét.

FORRÁS