Editors' PickSecurity

Dinamikusan bővül a Proton szolgáltatások köre

A svájci székhelyű ProtonMail születésétől fogva arról volt híres, hogy teljes végponti titkosítást biztosít ügyfeleinek, garantálva, hogy harmadik fél – így maga a szolgáltató sem – férhet hozzá az ügyfelek levelezéséhez, postafiókjaihoz. A ProtonMail szolgáltatásait hamar elkezdték használni azok, akik aggódtak adataik biztonságáért, és megelégelték, hogy a szolgáltatójuk visszaél az általa kezelt adatokkal. A ProtonMail szolgáltatásait immár széles körben használják emberi jogi aktivisták, oknyomozó újságírók, whistleblowerek és azok, akiket érdekel személyes adataik védelme.

A kezdetben kizárólag elektronikus levelezésre koncentráló szervezet hamarosan kiadta a saját VPN szolgáltatását, ProtonVPN néven, aminek segítségével jelenleg a világ 50 országában található VPN szervereket használva, bárhol lehetünk a virtuális térben, ahol csak akarunk. A ProtonVPN által üzemeltetett szerverek közt Tor végpontok is megjelentek, ezzel is fokozva a biztonságot, és megnehezítve a felhasználó azonosítását. A normál, egyszerű felhasználó azt az előnyt kapja, hogy bárhol nézhet Netflixet és más streaming szolgáltató műsorait, ezzel sokkal szélesebb körű tartalomhoz fér hozzá, mint a felhasználás eredeti országában.

A VPN szolgáltatást hamarosan követte a naptár és a telefonkönyv funkció, majd mindenki örömére elérhetővé vált a ProtonDrive is, ami a felhő alapú tárhelyeknek jelent konkurenciát. A ProtonDrive segítségével titkosítva tárolhatjuk érzékeny adatainkat a felhőben, annak veszélye nélkül, hogy bárki más hozzáférne az engedélyünk nélkül.

Az előző év végén, december 17-re időzítve jelentette be a ProtonVPN, hogy immár Android OkosTV-re is elérhető az alkalmazás, így már azzal sem kell fáradnunk, hogy a TV készülék előtt lévő routeren állítsuk be a VPN-t magunknak. Az alkalmazás béta verziója a ProtonVPN Plus vagy Visionary előfizetők részére már elérhető.

Kisvártatva december 30-án pedig bejelentették, hogy a legújabb termékük, a NetShield is elérhető béta tesztelésre. A NetShield egy káros kód elleni védelmet és reklámblokkolót is tartalmazó szolgáltatás, mely – a fejlesztők állítása szerint – a trackereket is kiszűri a forgalomból, ezáltal is megnehezítve a felhasználók nyomon követését.

Ezzel a termékportfólióval a ProtonMail és ProtonVPN immár teljes értékű vetélytársává vált a nagyobb szolgáltatóknak, mint a Gmail vagy Microsoft Outlook.