Editors' Pick

Windows 11 operációs rendszerhez TPM 2.0 is kell

A Microsoft megkezdet az új operációs rendszere tesztelését, amelynek során több felhasználói visszajelzés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy követelménnyé vált a Trusted Platform Module (TPM) 2.0-ás verziója.

Ez a hardveres titkosítási technológia már sok éve jelen van a piacon, létrehozásával az volt a cél, hogy megvédjék a számítógépeket a kezdeményezett manipulációktól, illetéktelen használattól, adatlopástól és visszaélésektől. A védelemhez a TPM-re és egy kompatibilis operációs rendszerre egyaránt szükség van. Két megoldás együtt szabályozza, hogy melyik felhasználó telepíthet valamit az adott számítógépre és melyik nem. A TPM és a szoftver együttműködését a Trusted Computing Group (TCG) által kidolgozott megoldásban szabályozzák. A TCG-t 10 évvel ezelőtt alapította a Microsoft, az Intel, az AMD, a HP, a Cisco és a Wave Systems. A TPM már a számítógép első bekapcsolásakor aktiválódik, aki tehát használja a PC-t vagy a notebookot az nem tudja maga eldönteni, hogy használja-e ezt a funkciót vagy nem. A TPM nem kikapcsolható.

A legtöbb gyártó termékei 2015 óta tartalmazzák legalább az 1.2 verziót, de erre gyakoribb követelmény a TPM 2.0, amit a Microsoft korábban is sok esetben megkövetelt, de nem kötelező jelleggel. 2013 óta az Intel és az AMD sok CPU-hoz firmware TPM technológiát adott, amelyek ugyanazt a funkciót látják el, mint egy TPM 2.0 processzor, külön modul nélkül. Az Intel esetében ezt a technológiát Intel Platform Trust Technology-nak (Intel PTT), AMD-nél pedig AMD Platform Security Processor-nak (AMD PSP fTPM) hívják.

Így a régebbi gépek nem lesznek kompatibilisek az új Windows verzióval.

A Windows 11-el a Microsoft előtérbe helyezte a biztonságot azzal, hogy megköveteli, hogy egy TPM 2.0 vagy kompatibilis technológia (Intel PTT vagy AMD PSP fTPM) legyen az eszközökben.

FORRÁS