Editors' Pick

Cyclops Blink malware

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hatóságai figyelmeztetést adtak ki Cyclops Blink nevű kártevőre vonatkozóan, amely az orosz állam által támogatott Sandworm csoport új eszköze és a VPNFilter kártevő utódja lehet.

A Cyclops Blink-et elsősorban a WatchGuard eszközeinek kihasználására alkalmazzák. A WatchGuard szerint a Cyclops Blink az aktív tűzfalak körülbelül 1%-át érinthette, amelyek főként nagyvállaltok által használt eszközök.

A Cyclops Blink malware 2019 júniusa óta megtalálható a WatchGuard tűzfalakon. Az NCSC azonban arra figyelmeztet, hogy valószínű, hogy a Sandworm képes ugyanazt vagy nagyon hasonló kártevőt más architektúrákhoz és firmware-ekhez is alkalmazni. A támadók a WatchGuard egy biztonsági rése révén tudták megfertőzni eszközöket, amelyet a gyártó már 2021 májusi frissítésben javított.

A jelenlegi események alapján fontos megjegyezni, hogy a Sandworm-csoport kiemelten az ukrán vállalatokat és kormányzati szerveket vett célba. A csoport lehet felelős ukrán hálózatok megsemmisítéséért, áramszünetek okozásáért és az ukrajnai BlackEnergy malware és a NotPetya is a csoporthoz kötött. A NotPetya gyorsan terjedni kezdett, az Ukrán kezdeti fertőzések után és terjedt el Európa-szerte, majd az egész világon.

A CISA és az NCSC is a Cyclops Blink kártevőt egy korábbi, VPNFilter néven ismert Sandworm -eszköz utódjaként kezeli, amely félmillió routert fertőzött meg, hogy globális botnetet alkossanak, mielőtt a Cisco és az FBI 2018-ban azonosította, és nagyrészt felszámolta, de soha nem tűnt el teljesen.

FORRÁS