Editors' Pick

A holland iskolákban tiltják a Chrome-ot

A holland oktatási minisztérium úgy döntött, hogy 2023 augusztusáig felfüggeszti a Chrome OS és a Chrome webböngésző használatát az adatvédelemmel kapcsolatos aggályok miatt. A minisztérium jelentése szerint a Google szolgáltatásai hallgatói adatokat gyűjtenek, és elérhetővé teszik azokat a nagy hirdetési hálózatok számára, akik ezeket az oktatáson túlmutató célokra is felhasználják.

Mivel a nemzeti felügyelet nem tudja, hol tárolják és dolgozzák fel a hallgatók személyes adatait, megvalósul az Európai Unió Adatvédelmi rendeletének (General Data Protection Regulation – GDPR) megsértése.

Az oktatási miniszter és az általános és középfokú oktatási miniszter közösen írt levelet a holland parlamentnek, amelyben ismertetnek több kiberbiztonsági és adatvédelmi problémát. A levél kifejti, hogy oktatás érdekében egyeztetéseket folytak a Google-lal, a Microsofttal és a Zoommal az adatvédelem témájáról, és a gyártók ígéretet tettek a szoftverek jövőbeli verzióinak átláthatóbbá tételére és az EU-szerte érvényesített adatvédelmi előírásokkal való kompatibilitásra.

A Google azt ígérte, hogy jövőre elkészül a Chrome webböngésző és a Chrome OS új verziója, így az ideiglenes tilalom addig érvényes. Az új verziókat is megvizsgálja a holland hatóság és akkor dönt a jelenlegi szankciók feloldásáról.

A Google szolgáltatásai Európa-szerte okoztak adatvédelmi és átláthatósági aggályokat. 2022 januárjában az osztrák adatvédelmi hatóság úgy döntött, hogy a Google Analytics használata sérti a GDPR-t. A francia adatvédelmi hivatal (CNIL) 2022 februárjában hasonló döntést hozott, és figyelmeztette a Google-t, hogy kisebb változtatások még nem változtatják meg a döntést.

FORRÁS