Editors' Pick

Orosz kiberhadviselés: A Kreml képességeinek kibontása

A CEPA elemzése szerint már az orosz csapatok februári ukrajnai bevonulása előtt sok nyugati, ukrajnai és oroszországi szakértő úgy vélte, hogy Moszkva kibertámadásokkal fog jelentős károkat okozni Ukrajnának a katonai offenzíva megkezdése előtt vagy után. Oroszország valóban kiterjedt és félelmetes kiberképességekkel rendelkezik. A valóság azonban másképp alakult.

Pontosan nem tudni, hogy miért nem a kibertámadások jelentették az oroszok ukrajnai inváziójának következetes frontját. Lehet, hogy az ukrán kibertér sokkal jobban védettnek bizonyult, mint azt egyesek gondolták. Vagy lehet, hogy Oroszország azért nem használta fel támadó kiberképességeit, mert a Kreml a háború előkészítésének minden aspektusába beavatkozott, a katonai tervezéstől a kibertevékenységekig. A Kreml azt akarta, hogy az invázió különleges műveletként (a Kreml szavaival élve), ne pedig hagyományos katonai offenzívaként játszódjon le. Ebben is, mint sok minden másban, a Kreml nagyot tévedett.

Bár az Ukrajnában és környékén elért orosz kibernetikai sikerek és kudarcok rejtélyének megválaszolása meghaladja e jelentés kereteit, az eset mégis tanulságos, és kiemeli annak fontosságát, hogy megértsük, hogyan irányítják az orosz kiberműveleteket. A politikai elem mindig is meghatározó volt az orosz kiberjátékkönyvben, sokkal inkább, mint az orosz biztonsági állam más részein. Így nem meglepő, hogy az évek során az orosz kiberműveleteket irányító parancsnoklási és ellenőrzési struktúra egészen mássá alakult.

Az orosz kiberszereplők listája hosszú és bonyolult. A hagyományos biztonsági szolgálatok, a hadsereg és a legfelsőbb politikai szint, ahol a döntések születnek, mellett törvényes és bűnöző magánszervezetek is szerepelnek rajta. Az elmúlt hat évben e szereplők közötti kapcsolat meglehetősen jelentősen megváltozott. A CEPA jelentése kísérletet tesz az orosz kibertér feltérképezésére, és segít megérteni a kiberszereplők bonyolult hálóját.

FORRÁS