DedicatedEditors' PickLinuxSecurityVulns

Spectre v2 fenyegeti az Intel CPU-kon futó Linux rendszereket

Az amszterdami VU VUSec csoportjának kutatói bemutattak egy “első natív Spectre v2 exploitot”, amely egy spekulatív végrehajtású oldalsó csatornás sebezhetőséget céloz meg, amely a modern Intel CPU-k széles skáláján futó Linux rendszereket érinti. Ez a felfedezés a hírhedt Spectre-támadások új változatát jelenti, amelyek a spekulatív végrehajtást használják ki – egy olyan módszert, amelyet a processzorok a teljesítmény növelésére használnak az utasítások kitalálásával és idő előtti végrehajtásával. Bár ez a technika növeli a hatékonyságot, jelentős biztonsági kockázatokat is rejt magában, mivel a CPU gyorsítótárában érzékeny adatok nyomai maradhatnak, amelyek a támadók számára hozzáférhetőek. Ezek a sebezhetőségek többek között jelszavakat, titkosítási kulcsokat, személyes és vállalati információkat is felfedhetnek.

Az Intel azonosította és katalogizálta ezeket a spekulatív végrehajtási sebezhetőségeket, és a különböző támadási módszerekhez, köztük a Branch Target Injection (BTI) és Branch History Injection (BHI) támadási módszerekhez külön CVE-azonosítókat rendelt. A CVE-2024-2201 néven nyomon követett legújabb exploit lehetővé teszi a nem hitelesített támadók számára, hogy a CPU-ból kiváltságos memóriainformációkat szivárogtassanak ki, hatékonyan megkerülve a meglévő biztonsági intézkedéseket, amelyek a jogosultsági szintek elkülönítésére szolgálnak. Ez az exploit közvetlenül a Linux kernelt célozza meg, rávilágítva arra, hogy a Spectre első felfedezése óta eltelt évek erőfeszítései ellenére az ilyen alapvető CPU-hibák enyhítése továbbra is összetett feladat.

A sebezhetőségre adott válasz a Microsoft frissített útmutatása, bár a kockázatcsökkentő intézkedések alapértelmezés szerint nem engedélyezettek, és a különböző Linux disztribúciók különböző stratégiákat alkalmaznak a kockázat kezelésére. A felfedezés aláhúzza a spekulatív végrehajtás biztosításának folyamatos kihívásait anélkül, hogy a rendszer teljesítményét jelentősen befolyásolná, ami azt jelzi, hogy mind szoftveres, mind hardveres kiigazításokra van szükség az ilyen sebezhetőségek elleni védelem érdekében.

(forrás)