Editors' Pick

A kémprogram ipar helyzete

Az Intellexa konzorcium, a kémprogramok és kapcsolódó szolgáltatások holdingvállalatainak és szállítóinak összetett hálózata, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma által a közelmúltban elrendelt, kiterjedt szankciók tárgyát képezte, és többek között az Európai Nyomozói Együttműködések is beszámolóik középpontjában állt. 

A konzorcium a kémprogram-értékesítők meggyőző példája annak a piacnak a kontextusában, amelyen működnek – amely elősegíti az emberi jogi és nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szoftverek kereskedelmi értékesítését. 

A szerzők (Jen Roberts, Trey Herr, Emma Taylor, Nitansha Bansal) jelentése az amerikai partnerek és szövetségesek nemzetközi politikai erőfeszítéseivel foglalkozik, amelyeket a francia és a brit kormány vezetésével az Egyesült Államokban a kémszoftverek elterjedése elleni küzdelem érdekében tettek, valamint az Egyesült Államok politikai figyelmének megnövekedésével. Ez a dokumentum az Intellexa konzorcium esettanulmányát mutatja be, amely nyilvános adatokon és nyílt forráskódú jelentéseken alapul, és amely érvként szolgál a politikai döntéshozók számára, hogy a piacon jelen lévő befektetők és partnerek szélesebb hálózatát vegyék figyelembe, ahelyett, hogy csak az egyes gyártókra összpontosítanának. Ez a konzorcium számos olyan tendenciát mutat be, amelyek más kémprogram-gyártók szerveződésében, a joghatóságok közötti átjárásban és az átfedő tulajdonosi struktúrák kialakításában figyelhetők meg.Ez a dokumentum amellett érvel, hogy a politikai döntéshozóknak a piac egészét, egy nagy és összetett, de egymással összefüggő rendszert kell megközelíteniük, amikor a jövőbeni politikai beavatkozásokat terveznek az említett gyártók és ellátási láncaik ellen. Végezetül a jelentés számos kézzelfogható hatást és betekintést nyújt ebbe a piacba, nagyobb átláthatóságra szólít fel, de nagyobb figyelmet kell fordítani a kémprogramok elterjedését elősegítő egyénekre és befektetőkre is.

FORRÁS