CERTsEditors' PickSecurity

Újabb kórház a zsarolóvírusok kereszttüzében

Január 17-én vasárnap zsarolóvírus támadás érte a belga CHwapi kórházat, ahol a támadás következtében beavatkozásokat kellett elhalasztani és betegeket kellett átirányítani más intézményekbe.

Az intézmény jelentése szerint a támadás vasárnap este 20:45 perc körül érte a kórházat, és több, mint 80 eszköz még mindig titkosítva van. Az üzemeltető személyzet próbálkozásai az irányítás visszaszerzésére jelenleg hatástalanok. Az eset furcsasága, hogy a zsarolóvírusokra egyáltalán nem jellemző módon, a támadók egyelőre nem követeltek váltságdíjat, illetve adatlopás nyomait sem fedezték még fel a szakértők.

A támadás következményeinek elhárításban és az incidenskezelésben a belga CERT nyújt segítséget, illetve a rendőrség és az ügyészség is vizsgálatot indított.

A kórházakat, és egyéb kritikus infrastruktúrákat célzó támadások egyre gyakoribbak, nemrégiben egy német kórházban egy beteget is elvesztettek egy ilyen támadás során, bár az ügyészség később megállapított, hogy a beteg halála nem függ össze a támadással és annak következményeivel. (forrás)