Editors' Pick

10M dollár nyomravezetői díj

Az Amerikai Egysült Államok külügyminisztériuma 10 millió dolláros jutalmat ad hat hackerrel kapcsolatos információkért, akik az orosz külföldi katonai hírszerző ügynökségnél a GRU megbízásából dolgoztak.

Mind a hatan – a hírhedt Sandworm hackercsoporthoz kötődnek – érintettek voltak a NotPetya kártevő létrehozásában és terjesztésében az igazságügyi minisztérium által 2020-ban benyújtott vizsgálati eredmények és a vád alapján. A NotPetya a közlemény szerint 1 milliárd dollár értékű kárt okozott az amerikai szervezeteknek.

A NotPetya megbénította a Heritage Valley két kórházát, 60 irodáját és 18 közösségi műholdlétesítményét, így a kórházi tisztviselők nem férhetnek hozzá a betegtörténetekhez, a vizsgálati aktákhoz és a laboratóriumi nyilvántartásokhoz. A kórházak egy hétig nem fértek hozzá a kardiológiai, radiológiai és sebészeti osztályokhoz kapcsolódó számítógépes rendszerekhez, adminisztratív rendszereik pedig közel egy hónapra leálltak.

A hat körözött GRU-tag a 74455-ös egységen belül dolgozott, amelyet egyes kutatók Voodoo Bear, Telebots és Iron Viking néven is ismernek. 

2020-ban számos, Ukrajna, Grúzia, Franciaország és Dél-Korea elleni támadásokhoz kapcsolódó bűncselekmény miatt is megvádolták őket .

FORRÁS