Editors' Pick

Google házirend a VPN szolgáltatásokra

A Google novembertől megtiltja a Play Áruház Android VPN-alkalmazásainak, hogy zavarják vagy blokkolják a hirdetéseket, ami adatvédelmi alkalmazásoknál problémákat okozhat.

Google Play frissített szabályzata november 1-jén lép életbe. A szabályzat szerint csak az Android VPNService-t használó, és elsősorban VPN-ként funkcionáló alkalmazások nyithatnak biztonságos eszközszintű csatornát egy távoli szolgáltatás felé. Az ilyen VPN-ek azonban nem manipulálhatnak olyan hirdetéseket, amelyek hatással lehetnek az alkalmazások bevételszerzésére. A szabály célja az adatgyűjtő VPN-szolgáltatások – például a Facebook Onavo – megakadályozása, valamint a hirdetési csalások megakadályozása. Az Általános Szerződési Feltételek kimondják, hogy a fejlesztőknek nyilatkozniuk kell a VPN-szolgáltatás használatáról az alkalmazásaik Google Play-listáján, titkosítaniuk kell az adatokat az eszközről a VPN-végpontig, és meg kell felelniük a Fejlesztői programszabályzatnak, különösen a hirdetési csalással, engedélyekkel és rosszindulatú programokkal kapcsolatosan.

A Blokada, a hirdetésblokkoló VPN-alkalmazások svédországi gyártója attól tart, hogy ez a szabály legalábbis akadályozni fogja szoftverének, a v5-ös verziónak és más adatvédelmi célú szoftvereiket. Ezek a házirend-módosítások azonban azokra az alkalmazásokra is vonatkoznak, amelyek a szolgáltatást a forgalom helyi szűrésére használják az eszközön. Olyan alkalmazások, mint a Blokada v5 és a Duck Duck Go. Ezek a házirend-módosítások azonban azokra az alkalmazásokra is vonatkoznak, amelyek a szolgáltatást a forgalom helyi szűrésére használják az eszközön.

FORRÁS