Editors' Pick

Acer: zsarolóvírus támadás

A tajvani Acer számítógép gyártó vállalatot ransomware támadás érte egy hete, most a REvil ransomware készítői 50 millió dolláros váltságdíjat kérnek a cégtől a titkosított adatok feloldásáért cserébe, és azért, hogy a megszerzett adatokat ne hozzák nyilvánosságra a darkweben. Az 50 millió dollár a legnagyobb váltságdíj, ami nyilvánosságra került zsarolóvírus támadás során, a korábbi rekordot is REvil ransomware csoport követelte januárban, amikor 30 millió dollárt kért a hongkongi Dairy Farm Group-tól, a Wellcome szupermarketlánc tulajdonosától.

A támadás nem zavarta meg a termelési rendszereket, csak a cég háttérhálózatát érte el. Az viszont valószínű, hogy bizalmas adatokat szereztek meg a cégtől, amiből a támadók képernyőképeket tettek közzé, hogy bizonyítsák az eseményt. A publikált képeken adatbázisok, banki adatok szerepelnek.

Az Acer nem erősítette meg, és nem is tagadta az eseményt, mindösszesen annyit jelzett, hogy megkezdték az események kivizsgálását, és felvették a kapcsolatot a eseménykezelési és hatósági szervekkel.

Az Acer a hatodik legnagyobb személyi számítógép-gyártó a világon, piaci részesedése hozzávetőlegesen az összes globális értékesítés 6%-a. A cég nagyjából 3 milliárd dolláros összbevételt jelentett 2020 negyedik negyedévében, valószínűleg ezért is követelnek a támadók rekordösszegű váltságdíjat.

Az elkövetők állítólag 20 százalékos kedvezményt kínáltak, ha az Acer március 17-ig fizetett volna , és megadták volna a vállalt részére a kihasznált sebezhetőségeinek listáját egy jelentésben, továbbá vállalták volna az ellopott adatok végleges törlését is.

Forrás