Editors' Pick

Google szolgáltatási probléma

A Gmail, a YouTube, a Google Drive, a Google Dokumentumok, a Google Map, az AdWords, az AdSense, a Google Pay, a Google Home, a Nest és a Google Chromecast felhasználói jelentős kimaradásokat tapaszthattak hétfőn. A legtöbb jelentés Európából származik, de az Egyesült Államok, Kanada, India, Dél-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Ausztrália is érintett volt, de valószínűleg világszintű volt a probléma, ami magyar idő szerint 1600 körül kezdett javulni.

A legtöbb esetben az jelezték, hogy a Google account problémája – ami szintén nem működik – vagy egyéb hitelesítési okokra vezették vissza. A weboldalak működését monitorozó DOJ.me 13:20 perckor nem tudta elérni a Google szervereit. A Downdetector szerint a vállalat szolgáltatásaival kapcsolatban nagyjából magyar idő szerint fél egy óta érkeznek bejelentések. A weboldal folyamatosan frissülő térképén 13:25-kor ez az állapot volt látható, tehát a probléma leginkább Európa északnyugati felét érintette, de komolyan kihatott szinte az egész kontinensre, ezen kívül az Egyesült Államok keleti partján, egyes Dél-Amerikai, Ázsiai és ausztrál területeken volt jellemző.

https://i.cdn29.hu/apix_collect_c/2003/google-misc/google_misc_screenshot_20201214133234_3_original_760x760.jpg

Több milliárd felhasználóval a Google az egyik legnagyobb szolgáltatónak számít, így a leállás, akadozás arányaiban rengeteg embert és szervezet érintett.

Ezzel egy időben érkezett a hír, hogy a Microsoft is hasonló problémákkal küzd. Néhány Outlook-felhasználó az Active Directory infrastruktúra hibája miatt nem tudott bejelentkezni és használni az e-mailjüket az Outlook.com-on.

A Microsoft megerősítette, hogy az európai felhasználókat érinti a kiesés, de mivel az Outlooknak nagyságrendileg csak 400.000 felhasználója van a Gmail 1.5 milliárd felhasználójához képest, kevesebb embert érintett.

Forrás