Megjelent a Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve

A SeConSys (Security for Control Systems) gondozásában jelent meg a „Villamosenergetikai ipari felügyeleti rendszerek kiberbiztonsági kézikönyve” című kiadvány, mely a maga nemében egyedülálló módon fókuszál azokra a problémákra, melyek a villamosenergetikai szektort érintik. A kézikönyv röviden összefoglalja a SeConSys együttműködés történetét, helyzetképet ad a szektort ért korábbi támadásokkal kapcsolatban, elemzi a villamosenergia-ipari SCADA / ICS rendszerek kiberbiztonságával kapcsolatos szabályokat, valamint gyakorlati kibervédelmi praktikákat, tapasztalatokat oszt meg.

A kiadvány jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője, Dr. Bencsik Balázs írta az előszót a kiadványhoz.

A kiadvány nemcsak azok számára lehet érdekes, akik a villamosenergia iparban dolgoznak, de azoknak is, akiket érdekel az energetikai incidensek vagy a hibrid fenyegetések. A kézikönyvet forgatva a laikusok is megérthetik, hogyan zajlik a gyakorlatban a villamosenergia ellátás, és milyen komponensei vannak a rendszernek, azok miképpen működnek együtt annak érdekében, hogy az áramellátás folyamatosan biztosított legyen.

A kézikönyv letölthető a SeConSys együttműködés honlapjáról.