Editors' Pick

Swatting támadásokra figyelmeztet az FBI

Az otthoni okoseszközöket támadják az ünnepek alatt Amerikában. Nem újdonság, hogy a gyenge, vagy gyári jelszavakat használó eszközöket feltörik, legyen az egy intelligens asszisztens vagy hálózatba kötött kamera. A támadók most azonban új eljárásokat használnak és a felhasználás célja is megváltozott. A fő célpontban a távolról irányítható kamerák vannak és ez még csak az első lépés a Swatting támadások során.

Az FBI figyelmeztetése szerint nagy mennyiségben törik fel azokat az okos eszközöket, amelyeket tulajdonosaik olyan hitelesítéssel biztosítottak, amit már más eszközön, oldalon már használtak és azokat korábban feltörték és a hitelesítési adatokat publikálták.

Ekkor jön a támadás második hulláma: az átvett eszközök tulajdonosaira mondvacsinált okokkal ráhívják a rendőrséget, az intelligens eszközökkel pedig rögzítik a rajtaütést, amit online közvetítenek, vagy megosztják közösségi oldalakon.

Az ilyen esetek száma jelentősen növekszik az egyesült államokban és már 2010. óta van jelen az online világában a Swatting fogalma. Korábban csak egymással ellenséges fiatalok hívták az állig felfegyverzett SWAT egységeket a konkurensekre, például 2017-ben egy Call of Duty játék vesztese hívta a rendőrségi egységet egy másik játékosra azzal, hogy fegyvere van és veszélyes, amit a rendőrök komolyan is vettek. A játékos a rendőri rajtaütés során lövést kapott és meghalt, két gyereket hagyva maga után.

Az új módszer szerint keresnek egy olyan családi eseményt, amin sokan vesznek részt, legyen az születésnap, esküvő, egyházi rendezvény. Az elkövetők felkészülnek OSINT eszközökkel megkeresik a gyenge pontokat, eszközöket, a személyekhez tartozó korábban feltört adatokat és átveszik az eszközök, elsősorban kamerák fölött az irányítást, majd megszervezik a közvetítést. A rendőrségi hívásokat elsősorban anonimitást biztosító online szolgáltatásokon keresztül intézik, így nehéz a támadok nyomára akadni.

A növekvő esetszám miatt az FBI már tanácsokat ad a gyártóknak, hogy lehetne elkerülni ezeket a támadásokat, főleg azok után, hogy már haláleset is történt az ilyen rajtaütések során.

Forrás