Editors' Pick

Az adathalászat célpontjai

A Google és s Stanfordi egyetem kutatói tanulmányt tettek közzé, amely egymilliárd levél elemzéséről, amelyek adathalászathoz, vagy rosszindulatú kódok terjesztéséhez kapcsolódnak. A tanulmány azt vizsgálja, hogy kik is a valódi célpontjai a támadásoknak, milyen eszközöket és milyen témákat használnak a támadók.

A támadások elsősorban Észak-Amerikára és Európára összpontosítanak, az Egyesült Államok kapja a legnagyobb mennyiségű adathalász és rosszindulatú programot tartalmazó levelet. A legmagasabb kockázatú országok azonban Afrikában és Európában vannak. A tanulmány szerint 16 ország kockázatosabb, mint az Egyesült Államok.

A nyelvi sajátosságok alapján az angol a közös nyelv. Az adathalász levelek 83%-a míg a rosszindulatú programok 97%-a az angol nyelvet használja, ugyanakkor vannak eltérő területek, mert a például a japán adathalász levelek 78% -át japán nyelven írták.

A kampányok általában gyorsan zajlanak, azaz egy-három napig tartanak. Ezalatt az idő alatt egy-egy sablonban készült levelet száz, vagy akár ezer célponthoz is eljuttatnak a támadók, viszont egy hét alatt ezek a kis kampányok elküldhetnek akár százmillió e-mailt is.

A korosztályokban is megjelenik, hogy kik a célpontok leginkább, mert az idősebb embereket könnyebb becsapni, mint a fiatalokat.

Forrás