Editors' Pick

Az FBI a TDoS támadások potenciális veszélyeire figyelmeztet

A DoS és DDoS támadások után egy újabb szolgáltatás-megtagadásos támadással kapcsolatos fogalmat kell megtanulnunk, a TDoS fogalmát. A telephony denial-of-service támadások következtében akár emberi életek is veszélybe kerülhetnek – állítja az FBI – amennyiben ezen támadások célpontjai a vészhelyzeti szolgáltatások (USA-ban a 911, EU-ban a 112).

Az FBI által kiadott közlemény szerint automatikus módszerekkel szinte lehetetlen ezeket a támadásokat elhárítani, mivel a támadók gyakran meghamisítják a hívóazonosítót, ezáltal lehetetlenné válik a valós hívások és a támadó hívások megkülönböztetése. Egy ilyen esetben pedig, amikor a segélyhívó nem elérhető akkor, amikor szükség van rá, emberéletek kerülhetnek veszélybe.

A támadók motivációjával kapcsolatban is találhatóak következtetések a közleményben, mely következtetéseket a múltban szerzett tapasztalatok alapján vonták le. Ezek szerint a támadások alapulhatnak hacktivizmuson, zaklatáson vagy akár zsarolási kísérleten is.

A közlemény végén az FBI tanácsokat oszt meg azzal kapcsolatban, hogy az állampolgár miként készülhet fel arra az esetre, ha a segélyhívó nem elérhető, de ezek nagy része nálunk viszonylag kis mértékben alkalmazhatóak. A különböző segélyszervezetek (tűzoltók, mentők) telefonszámának ismerete viszont Magyarországon is hasznos lehet, amennyiben az FBI által vázolt eset hazánkban is előfordul.

(forrás)

(forrás)