Mi okozta valójában a Facebook adatszivárgást?

533 millió Facebook felhasználó személyes adatai érhetők el szabadon az interneten. Az információk ugyan többévesek, de ennek ellenére érdemes ellenőrizni, hogy a saját profilunk szerepel-e a kiszivárgott adatok között. A Facebook válasza egyszerűen az volt, hogy az adatszivárgásról már korábban, 2019-ben beszámoltak és, hogy a vállalat kijavította a sérülékenységet. Ha azonban jobban megnézzük, honnan származnak ezek az adatok, sokkal homályosabb képet kapunk.  Nem tisztázott, hogy a a támadók hányszor használták ki a hibát, mielőtt az kijavításra került volna.

A Facebook egy 2019-es kommentben ismerte el, hogy volt egy sérülékenysége. Szeptemberben a Forbes beszámolt az Instagram sérülékenységéről. Az Instagram hibája a felhasználók nevét, telefonszámát, Instagram felhasználóját és egyéb adatait tette elérhetővé. Akkor a Facebook csak annyit tett hozzá, hogy ”tisztában volt a problémával”.  A Facebook most elismeri, hogy évekig nem értesítette a felhasználóit arról, hogy az adataik veszélyben voltak.

Hogy a telefonszáma, e-mail címe megjelent-e a szivárgásban azt Troy Hunt-nak köszönhetően ellenőrizhető a HasIBeenPwned oldalon (más, akár magyar nyelvű oldal felkeresése nem javasolt, mert egyrészt, ezen frissen életre hívott oldalak biztonsága és adatkezelése kétséges, másrészt meg lehet, hogy rosszindulatú személyek további személyes adatok kicsalására használják fel ezeket a portálokat).

FORRÁS

HÁTTÉR

HÁTTÉR