CERTsEditors' PickSecurity

A szlovák CERT egy régiót érintő, jelentős mértékű kibertámadásra figyelmeztet

Április 16-án pénteken a szlovák CERT (SK-CERT, NBÚ) rendkívüli figyelmeztetést adott ki, az országot és Közép-Európát érintő kibertámadással kapcsolatban. A figyelmeztetés nem tartalmaz részleteket, mindazonáltal leírják, hogy zsarolóvírus (ransomware) támadások várhatóak, illetve, hogy az állami, a telekommunikációs és az IT szektor leginkább veszélyeztetett.

A szlovák parameter.sk hírportál az NBÚ figyelmeztetését összeköti egy dunaszerdahelyi támadással is, melyben egy helyi internetszolgáltató (TomaNet) volt az áldozat, és az ország történetének legsúlyosabb DoS támadásaként hivatkoznak rá. A portál megemlíti, hogy a TomaNet elleni DoS támadást követően kisvártatva az NBÚ kiadta kibertámadással kapcsolatos rendkívüli tájékoztatását, mely azonban már olyan zsarolóvírus-támadásokról szól, melyek során a támadók több százezer eurós váltságdíjat követelnek az áldozatoktól.

Az SK-CERT riasztásában megemlíti, hogy a támadássorozatban a közép európai régió is érintett, de ezzel kapcsolatos hírek a régió országaiban még nem jelentek meg.

(forrás)

(forrás)