Amiben Magyarország az USA előtt jár

Az USA elnökének a Colonial Pipeline incidenst követő rendelete után az amerikai szenátus sem volt rest, és kétpárti egyetértéssel benyújtották a 2002-es nemzetbiztonsági törvény módosító javaslatát, mely a “CISA Kiberbiztonsági Gyakorlat törvény” nevet kapta.

A módosítás egy új fejezettel egészíti ki az eredeti törvényt, mely újabb feladatokat ró a Cybersecurity and Infrastructure Security Agency -re, többek közt azt, hogy kétévente nemzeti szintű gyakorlatokat tartson, illetve készítsen elő sablon (un. konzerv) gyakorlatokat, melyeket más kormányzati ügynökségek vagy szervek, de akár kormánytól független civil cégek is saját igényük szerint testre szabhatnak, és saját hatáskörben lebonyolíthatnak. A CISA-nak ezen kívül segítenie kell ezen szervezeteket az ilyen jellegű gyakorlatok lebonyolításában, annak eredményeinek kiértékelésében is. A programmal kapcsolatos főbb követelmények (a javaslat május 14-i verziója alapján):

  • a legfrissebb kockázatelemzéseken, fenyegetéseken kell alapulnia,
  • a kormányzat vagy a kritikus infrastruktúrák kibertámadást követő részleges, vagy teljes leállását kell szimulálnia,
  • rendszeres és módszeres értékelést kell nyújtania a (kiber) felkészültségről, fokoznia kell az incidenskezelési rendszerrel kapcsolatos ismereteket valamint az információmegosztást,
  • úgy kerüljön megtervezésre, hogy biztosítsa a tanulságok mihamarabbi megértését és tudatosítását.

Bár a törvényjavaslat kifejezetten a kritikus-infrastruktúravédelemmel kapcsolatos gyakorlatok szervezését, megtartását és előkészítését irányozza elő, de a CISA eddig is tartott hasonló gyakorlatokat Cyber Storm néven, mely egy több hetes, egész nemzetre (és partnerekre) kiterjedő, kétévente megrendezésre kerülő gyakorlat. Az elmúlt években a Cyber Storm gyakorlatnak (egyre hangsúlyosabban) része volt a kritikus infrastruktúra védelme is.

Mindezek után lábjegyzetben megjegyzendő, hogy a hazai 2013. évi L. törvény (Ibtv.) 2015. VII.16-i módosítása a hazai kiberbiztonsági szervezetrendszernek részévé tette a kibergyakorlatok szervezését (bár korántsem ilyen részletességgel)

(forrás)

(forrás)

(Ibtv.)

(címlapkép: Ken Lund – Flickr/CC)