Editors' Pick

BOSE: Nem fizettünk váltságdíjat

A Bose Corporation (Bose) amerikai részlegét március elején érte ransomware támadás. Nem fizettek a zsarolóknak, külső segítséget kértek a problémák elhárításához, akikkel helyreállították a rendszereiket és biztonságosabbá is tették.

A támadók a cég szerint az ügyfelek adataihoz nem, vagy csak csekély mértékben fértek hozzá, azonban a munkavállalók adatait elérték, így kikerültek a szervezetnél dolgozók személyes adatai.  A Bose szakértőket bízott meg a darknet figyelésével, hogy a kiszivárgott adatok megjelennek-e valahol, de egyelőre nem találták nyomát ennek. A cég együttműködött az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájával a támadók felkutatásában.

Fontos megjegyezni, hogy sok vállalt védtelen az ilyen jellegű támadások esetében. A közelmúltban a Colonial Pipeline 4,4 millió dollár, azaz kb. 1,2 milliárd forintnyi váltságdíjat fizetett azoknak a kiberbűnözőknek, akik zsarolóvírussal leállásra kényszerítek a céget.

A Bose ezzel szemben felvállalta, hogy nem fizetett, felvette a kapcsolatot a nyomozóhatóságokkal, mentésből visszaállította a rendszereit és nyomoz a személyes adatok szivárgása miatt valamint közzétette a hibajavító intézkedéseit is.

FORRÁS