Editors' Pick

Németország a GRU-hoz köti a Ghostwriter csoportot

Bár az IT világában az attribúció már régóta ismert fogalom, a múltban meglehetősen ritkán fordult elő, hogy egy nemzetállám nyilvánosan vádolt meg egy másik nemzetet azzal, hogy egy kibertámadás mögött állnak.


Míg a biztonsági elemzők, szakértők, és CTI elemzők eddig is alkalmaztak bizonyos mértékű attribúciót, addig a nemzetállamok szintjén ez a magatartás eddig nem volt elterjedt. Az elmúlt időszakban mintha mégis eltolódott volna a súlypont, és a közelmúlt nagyobb jelentőségű incidenseinél már megjelent a hivatalos, legfelsőbb szintű kommunikációban a másik fél azonosítása, az adott támadáshoz való kötése.


Az attribúció egyre nagyobb szerepet kap a nyugati nemzetek stratégiájában, mint az elrettentés egyik eszköze, amivel azt az üzenetet küldik az ellenérdekelt félnek, hogy tudjuk, hogy mit csináltatok, tudjuk, hogyan csináltátok, és figyelünk benneteket.


Legutóbb a Német Szövetségi Köztársaság élt ezzel az eszközzel, augusztus 06-án a német Külügyminisztérium szóvivője publikusan Oroszországot nevezte mig, mint a Ghostwriter csoport mögött álló, azokat támogató nemzetet.


A nevezett csoportot azzal gyanúsítják, hogy német parlamenti képviselők és szóvivők privát e-mail fiókjait támadták támadtak meg, nem egészen hat hónappal a szövetségi választások előtt.

(forrás)

(forrás)