BlogsEditors' PickMedia

Protonmail megosztja a felhasználók IP címeit?

A ProtonMail kritikák célpontjává vált, amikor egy, Franciaországból az EUROPOLON keresztül érkező jogsegély kérés alapján megosztotta egy aktivista IP címét a svájci nyomozó hatóságokkal, amely az aktivista letartóztatásához vezetett. 

A svájci székhelyű szolgáltató egy kötelező érvényű kérést teljesített, mely a svájci szövetségi igazságügyi minisztériumtól érkezett. 

Az szolgáltató oldalán szereplő állítás (no IP logs) ellenére elismerték, hogy bár nem svájci bűnüldöző hatóságok kéréseit nem szolgálják ki, azonban svájci hatóságot igen, még ha az külföldi szervezet nyomozását segíti is.

A probléma gyökere – véleményünk szerint – nem abban rejlik, hogy a hatóság kérésére, ha az jogilag alátámasztott, kiadják a rendelkezésre álló napló kivonatokat, hanem abban, hogy a szolgáltató azt ígérte, nem őroznek meg logokat, tehát – ha érkezik is ilyen kérdés, nem lesz adat, amit kiadjanak.

A ProtonMail volt svájc egyik olyan terméke, amire edig joggal voltak büszkék, most úgy látszik, hogy a Crypto AG sorsára jutnak, mert az elvesztett bizalmat nagyon nehéz lesz visszaszerezni.

Forrás

ProtonMail közleménye