Editors' Pick

WhatsApp nehéz helyzetben

A végpontok közötti titkosítást kínáló – a Facebook tulajdonában lévő – alkalmazásról írt rendkívül komoly cikket a ProPublica. Nagyvonalakban a két végpont közötti üzenetnek mégiscsak több végpontja van.

A WhatsApp 2014 óta van a Facebook tulajdonában, a végpontok közötti titkosítást kínáló alkalmazásnak több, mint kétmilliárd felhasználója van. A Facebooknak pedig ezer embere arra, hogy felülvizsgálja az üzeneteket, hogy tartalmaz-e olyan adatokat az általuk kezelt üzenet, ami egyéb jogszabályokat sért. Ez viszont azt is jelenti, hogy az elvileg teljes mértékben titkosított, személyes, privát üzeneteket, amelyeket csak a küldő és a fogadó ismerhet meg, más is látja és olvassa.

Az ezer moderátoron kívül természetesen mesterséges intelligencia is felülvizsgálja az üzeneteket, ami rangsorolja és valós ellenőrök elé tárja a tartalmakat, akik eldönthetik – a cikk szerint mindössze egy perc alatt, hogy figyelmen kívül hagyják, megfigyelés alá helyezzék a fiókot, vagy tiltásra kerül a felhasználó.

A Facebook erre a feladatra külön céget tart fenn, amit Accenture néven lehet elérni és nagyságrendileg 1000 ember foglalkoztat. A cég feladata, hogy a 180 országban jelenlévő WhatsApp felhasználók által  – számos nyelven – küldött tartalmat megvizsgálja és osztályozza. 

És ez csak a felszín.

A többször megbüntetett WhatsApp – az EU 110 millió euróra büntette, az USA kereskedelmi bizottsága 5 millió dollárra, – visszaél a személyes és meta adatokkal. Nem tisztázott, hogy a Facebook, a WhatsApp tulajdonosa mennyi adatot gyűjt össze a felhasználókról, de a cikk több olyan adatforrást talált, amely szinte mindent tartalmaz, a felhasználók telefonszámát, IP címét, szokásait, ahogy azt a Facebook szokta gyűjteni. A meta adatok alapján már öltek embereket és ezt 2014-ben Michael Hayden tábornok, a CIA és az NSA korábbi igazgatója a Johns Hopkins Egyetemen tartott szimpóziumon elismerte.

Érdemes a teljes anyagot átolvasni a ProPublica oldalán.

FORRÁS