Editors' Pick

Biden kiberhónapja

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden közleménye jelent meg a Fehér Ház oldalán, amelyben kinyilvánítja a kiberbiztonsággal kapcsolatos szándékait, amelynek része, hogy szövetségeseivel tárgyalásokat kezdeményez a hónapban.

Joe Biden kijelenti, hogy elkötelezett a kiberbiztonság megerősítése mellett, kiemelt fontosságúnak tartja a kritikus infrastruktúra védelmét, és fontosnak tartja a fellépést a kibertámadások ellen. Ennek érdekben a kibertér szabályozása szándéka és a fellépés a támadókkal szemben.

Hivatalba lépése óta több nagyobb horderejű lépést tett az USA elnöke az egyesült államok kiberbiztonság érdekében. 100 napos programot hirdetett a kritikus infrastruktúrák megerősítése céljából. A nagy technológiai vállalatok, mint az Apple, a Google és a Microsoft vezetői ígéretet tettek, hogy segítenek megerősíteni az amerikai kiberbiztonságot, miután augusztus 25-én találkoztak Joe Biden elnökkel a Fehér Házban. Az ígéretek cégenként eltérőek, de a kiberinfrastruktúrára fordított milliárdoktól kezdve az ellátási láncot érintő támogatások és az oktatás felajánlásáig terjednek. A technológiai cégvezetőkkel tartott nagyszabású találkozó az amerikai kormányzati szervek és az olyan energetikai infrastruktúrák ellen elkövetett jelentős kibertámadások nyomán jött létre, mint az üzemanyagellátó Colonial Pipeline-t ért zsarolóvírusos támadás.

Ebben a hónapban, ami az európai kiberbiztonsági hónap, 30 ország részvételével – elsősorban a NATO és a G7 tagokkal – a kiberbiztonság nemzetközi együttműködést kezdeményez, amely felgyorsíthatja a kiberbűnözés elleni fellépést, javítja az együttműködést a szövetségesek között, megakadályozza az összes olyan tevékenységet, amely képes az USA és szövetségesei magán és közigazgatási szereplőinek tevékenységét megzavarni, legyen az az 5G, az ellátási lánc biztonsága, a kvantumszámítástechnika, vagy a mesterséges intelligencia.

Ahogy fogalmazott a le kell zárni a digitális kapukat, olyan eszközökkel, amelyek biztosítják a magánemberek, szervezetek és a közszféra biztonságos működését és fel kell lépni a tamadókkal szemben.

FORRÁS