Editors' Pick

A Microsoft letiltja az Excel 4.0 makrókat

A cég figyelmeztette a Microsoft 365 felhasználókat egy emailben, hogy a Excel 4.0 XLM makrókat le fogja tiltani az év végén. Ezen nem igazán kell csodálkozni, hiszen egy 1992 óta, azaz az Excel 4.0 óta használatos megoldásról van szó, amit jelentősen ki is használtak, kiemelten 2020-tól.

A Microsoft is tisztában volt ezzel a problémával, és 2021 márciusában hozzáadta az XLM makró támogatást az Office 365 Antimalware Scan Interface-hez (AMSI), hogy támogassa a víruskeresőket a rosszindulatú XLM makrókatat kihasználó támadások csökkentésében.

Több biztonsági kutató is kritizálta a Microsoftot, hogy miért hagyja, hogy alkalmazzák ezt az elavult technológiát, de mint tudjuk, minden nagy pénzügyi alkalmazás mögött egy Excel áll.

A Microsoft most sem tiltja teljes mértékben az alkalmazást, csak a Microsoft 365 felhasználóknak, azaz a fizetős szolgáltatás felhasználóinak teszi ki az ajánlást. Azok az ügyfelek, akik most szeretnék letiltani az XLM (Excel 4.0) makrókat, kövessék a következő lépéseket .

A lépés után egyes biztonsági szakértők azt kérik a Microsofttól, hogy ugyanezt tegye a VBA makrókkal is.

FORRÁS