Editors' Pick

Bizalmas információk belső embertől

A Pfizer feljelenttette egy alkalmazottját, akit azzal gyanúsít, hogy ellopta a gyógyszeripari óriásvállalt adatait. Chun Xiao (Sherry) Li éppen távozásban volt a Pfizer cégtől, amikor 12000 dokumentumot töltött fel egy felhőszolgáltatásba, köztük a céget mindenki számára ismerté tévő oltóanyaggal kapcsolatos kutatásokat és egyéb gyógyszeripari fejlesztési dokumentációkat.

A Pfizer fontosnak tartja a belső fenyegetés elleni védelmet, így az adathordozók (USB) használata már tiltott volt a cégnél, de egyre fejlesztették az infrastruktúrát és a viselkedés alapú elemzés emelte ki, hogy valami gyanús az alkalmazottal kapcsolatban, aki három nap alatt töltötte fel az adatokat a Google Drive fiókjába.

A Pfizer az elvégzett forensics vizsgálatokon után kérvényezte a helyi bíróságon, hogy további vizsgálatokat végezhessenek, mert úgy tűnik, hogy az alkalmazott törölte az adatokat és egy olyan laptopot szolgáltatott be, amivel nem bizonyítható az eset. A Pfizer feltételezi, hogy a következő munkahelyének a Xencor Inc.-nek is köze lehet az adatlopáshoz. Ugyan Chun Xiao (Sherry) Li már 15 éve dolgozik a vállaltnál és a belépésnél titoktartási nyilatkozatot írt alá, így elég nehéz helyzetben van.

FORRÁS