Editors' Pick

Ukrajna az orosz internet lezárását kéri

Azt követően, hogy a Trusted Intoducer kizárta az orosz és fehérorosz CERT-eket tagjai közül, az ICANN tanácsadótestületének uktán tagja azt kéri a nemzetközi szervezettől, hogy szankciókat vessen be Oroszország ellen.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) hivatalos oldalán ez a kérés még nem jelent meg, de megbízható források szerint a kérés nem hamisítvány. A kérésben az került megfogalmazásra, hogy – tekintettel az oroszok által elkövetett számtalan háborús bűnre – az ICAN vonja vissze, ideiglenesen vagy véglegesen a “.ru”, “.рф” és “.su” domain neveket, járuljon hozzá az ezen domain nevekhez kiállított SSL tanúsítványok visszavonoságához, illetve állítsák le az Oroszország területén működő root DNS szervereket (Saint Petersburg, RU (IPv4 199.7.83.42), Moscow, RU (IPv4 199.7.83.42, 3 instances)).

A levél szerzője megjegyzi továbbá, hogy mindezeken felül a RIPE NCC-hez (európai internet regiszter) is fog fordulni azzal a kéréssel, hogy vonják vissza az összes orosz RIPE NCC tag IPv4 és IPv6 használati jogosultságát.

A fenti két lépés (igen valószínűtlen) végrehajtását követően az orosz Internet lényegében levállna az Internetről, és nem lehetne az orosz oldalakat elérni, ahogy oroszországból is jelentősen megnehezülne az Internethez való hozzáférés.

(forrás)

(forrás)