Editors' Pick

A BSI óva int a Kaspersky vírusirtó termékek használatától

A BSI azt ajánlja, hogy a Kaspersky cég vírusirtó szoftverportfóliójába tartozó alkalmazásokat helyettesítsék alternatív termékekkel.
A vírusirtó szoftverek, beleértve a kapcsolódó valós idejű felhőszolgáltatásokat is, messzemenő rendszerengedélyekkel rendelkeznek, és a rendszerrel kapcsolatos okokból (legalábbis a frissítésekhez) állandó, titkosított és nem auditálható kapcsolatot kell fenntartaniuk a gyártó szervereivel. Ezért az ilyen rendszerek biztonságos használatához elengedhetetlen a gyártó megbízhatóságába és önvédelmébe, valamint hiteles cselekvőképességébe vetett bizalom. Ha kétségek merülnek fel a gyártó megbízhatóságával kapcsolatban, a vírusirtó szoftverek különösen nagy kockázatot jelentenek a védendő informatikai infrastruktúrára nézve.

Érdekesség, hogy a magyar Kormány már 2018-ban elrendelte, hogy a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által üzemeltetett informatikai rendszerekben szűrjék ki, és távoítsák el a “potenciálisan veszélyes” programokat és eszközöket, így a Kaspersky termékeit is. A Nemzeti Jogszabálytár szerint a Határazat a cikk megjelenésének napján továbbra is hatályos.

Fontos még megjegyezni, hogy nem a Kaspersky lehet az egyetlen termék, mely “potenciálisan veszélyes”, hisz Oroszország több más alkalmazást és szolgáltatást is adott a világnak, elég csak a Yandex szolgáltatására gondolni (mely nagy médiafigyelmet kapott 2017 áprilisában, mikor kiderült, hogy Yandex kód fut nemzeti konzultáció honlapján), de ilyen szolgáltatás továbbá a mail.ru, a VKontakte, a Telegram és még számtalan más kisebb-nagyobb termék.

(forrás)