Editors' Pick

Brazília kitiltaná a Telegramot

A Brazíliában idén megtartásra kerülő elnöki választásokra való felkészülés jegyében a brazil legfelsőbb bíróság március 18-án kitiltotta az országból az egyre népszerűbbé váló Telegram alkalmazást.

A tiltást a bírói indoklás szerint az váltotta ki, hogy a cég nem teljesítette teljes mértékben azt az utasítást, hogy függesszenek fel egy álhíreket terjesztő fiókot. A bíró ezért felszólította az internetszolgáltató társaságokat, hogy akadályozzák meg a szolgáltatás elérését, és egyben felkérte az Apple-t és a Google-t, hogy távolítsák el a programot az áruházaikból.

A telegram képviselője szerint azért nem reagáltak időben a brazil kérésekre, mert nem minden esetben kapták meg a bíróság által küldött elektronikus leveleket.

Nem egészen két nappal a tiltást követően a legfelsőbb bíróság már vissza is vonta a döntését. Az indoklás szerint azért, mert a Telegram végül lépéseket tett az álhírek terjesztése ellen, eltávolították a brazil elnök (Jair Bolsonaro) által korábban megosztott minősített információkat, és töröltek egy olyan fiókot, mely közismerten a regnáló elnök támogatója, viszont a fiók üzemltetőjét dezinformáció terjesztésével vádolják.

(forrás)

(forrás)

(forrás)