Editors' Pick

Megjelent a Tails 5.0

A Tails (The Amnesic Incognito Live System) biztonságos operációs rendszer többféle operációs rendszeren futtatható és minden típusú eszközön használható – USB-ről is bootolható formátumú Live – biztonságos és privát szférát biztosító operációs rendszer új verzója a Debian 11-en (Bullseye) alapul.

A GNOME grafikus felületet használó disztribúció célja, hogy a felhasználók anonim módon tudjanak kommunikálni az interneten, ne hagyjanak nyomokat maguk után a számítógépen, továbbá képesek legyenek a cenzúrát kikerülve elérni a világháló összes szolgáltatását. Edward Snowden is ezt az operációs rendszert használta az NSA-től való információszivárogtatás során. A disztribúciót elindítva lehetőség van arra, hogy a rendszert rátelepítsük egy pendrive-ra vagy memóriakártyára. 

A Tails OS egyetlen téren különbözik markánsan a szokásos Linux-disztribúcióktól: alapvetően csak a Tor-hálózaton keresztül hajlandó kommunikálni. Az adatforgalmunk még akkor is a Toron keresztül folyik, ha egy kizárólag a Tor-hálózaton belül elérhető („deep web”) webhelyet látogatunk meg. Minden egyes előtelepített alkalmazás gyárilag a Toron keresztül való működésre van beállítva, a nem Toron keresztül kommunikálni kívánó programok adatcseréjét proaktívan blokkolja a Tails OS tűzfala. Az egyetlen kivételt a „Nem biztonságos webböngésző” jelenti, de ezt csak végszükség esetére építették be a fejlesztők. Jelen esetben a Tor tulajdonképpen VPN-ként működik: a kapcsolat erős titkosításának köszönhetően a netszolgáltató nem képes monitorozni, hogy mely kiszolgálókkal kommunikálunk, csak a titkosított adatfolyamot látja. Ennek köszönhető, hogy a Tor képes kikerülni a cenzúrát, lévén a nemkívánatos portálokat domainnevük és IP-címük alapján teszik feketelistára a netszolgáltatók.

Felhasználói programkészletét tekintve a Tails OS nem különbözik jelentősen a többi Linux-disztribúciótól: GNOME (3.38), Tor Browser böngésző (11.0.11.), Claws Mail levelező, Kleopatra PGP titkosítást, jelszókezelőt, LibreOffice 7.0, Pidgin chatkliens, GIMP (2.10.22) képszerkesztő, Audacity hangszerkesztő (2.4.2.), Pitivi videoszerkesztő.

FORRÁS