SNDL – Store-Now, Decrypt Later

A kvantumszámítástechnika még távol van attól, hogy az egyszerű felhasználók elérjék, de a vezetőknek fel kell készülniük, hogy a technológia képes lesz az adataik feltörésére. A kulcsfontosságú kriptográfiai szakértők által kiadott tanulmány szerint, ha nem készítik el a poszt-kvantumtitkosítás (Post-Quantum Cryptography – PQC) stratégiát, a jelenleg biztonságban érzett adatok nyilvánossá válhatnak.

A Nature, a tudományos és technológiai közösségek vezető folyóiratában megjelent tanulmány szakértő szerint amely a PQC-re való átállás műszaki ütemtervével írja le ezt a veszélyt, hogy amikor a nagyméretű és hibatűrő (Large and Fault-Tolerant – LFT) kvantumszámítógépek elérhetővé válnak, a támadók felhasználhatják azokat a legtöbb meglévő nyilvános kulcs feltörésére. titkosítási rendszerek, beleértve az RSA-t és az elliptikus görbe titkosítást (ECC).

A szervezetek átállása a poszt-kvantumtitkosításra című tanulmányt szerző hangsúlyozták, hogy amikor az LFT kvantumszámítógépek elérhetővé válnak, a támadók felhasználhatják azokat a legtöbb meglévő nyilvános kulcs feltörésére.  A cikk szerint a vezetőknek három kritikus kérdéssel biztosan foglalkozniuk kell:

  • A SNDL azt jelenti, hogy bizalmas adatokat lopnak el, és tárolják addig, amig meg nem kesz a képességük a visszafejtésre.
  • A kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni az RSA-ra és az ECC-re titkosítást. Ez veszélybe sodorná az összes SSL-alapú weboldal titkosítást, a zero-trust architektúrákat és a kriptovalutákat.
  • A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (National Institute of Standards and Technology – NIST) felkészült a PQC szabványként történő kiadására.

FORRÁS

FORRÁS