Editors' Pick

Információbiztonsági irányelv módosítása

Az EU Miniszterek Tanácsa, a Parlament és a Bizottság tagjai megállapodtak a hálózat- és információbiztonsági irányelv módosításáról (NIS 2).

A NIS 2 már nem csak a kritikus infrastruktúrák szabályozására vonatkozik, hanem a  nyilvános elektronikus hírközlési és digitális szolgáltatások szolgáltatóira, a szennyvíz- és hulladékgazdálkodásra, a kritikus termékek gyártóira, a postai és futárszolgálatokra is. A NIS 2 célja, hogy megszüntesse a hálózat- és információbiztonsági intézkedések követelményei és végrehajtása terén fennálló különbségeket és a köz- és a magánszektornak, valamint az EU egészének ellenálló- és reagálóképességének javítása. Tartalmazza a kockázatkezelési intézkedésekre vonatkozó  alapvető szabályokat, valamint az online támadások és az ebből eredő adatszivárgás esetén a bejelentési kötelezettséget.

Az ideiglenes megállapodást a Tanácsnak és a Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd a tagállamoknak 21 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy átültessék a rendelkezéseket nemzeti jogukba.

FORRÁS