Editors' Pick

Nyugati eszközök az orosz katonai felszerelésekben

Szövetségi ügynökségek vizsgálják, hogy kerültek amerikai technológiák orosz katonai eszközökbe. Az exportellenőrzést végrehajtó kereskedelmi minisztérium tisztviselői vezetik a nyomozást az FBI támogatásával. Együtt vizsgáljak azokat a vállalkozásokat, akiknek az eszközeit megtalálták az Ukránok által elfogott orosz radarrendszerekben, drónokban, tankokban, földi irányítóberendezésekben és hajókban. A vizsgálat célja, hogy a nyugati processzorok és alkatrészek hogyan kerültek az exportkorlátozásokkal sújtott orosz fegyverekbe.

Évekig törvényes volt, hogy számítógépes chipeket áruljanak orosz katonai szervezeteknek anélkül, hogy ehhez előzetesen engedélyt kaptak volna az Egyesült Államok kormányától. Ezért az illegális értékesítés azonosításához meg kell határozni a chip típusát és az értékesítés dátumát. Ezeknek az eladásoknak a nyomon követése azért is nehézkes, mert az alkatrészek gyakran több forgalmazói láncon haladnak át, mielőtt eljutnának a végfelhasználóhoz.

Oroszország kevés számítógépes chipet, vagy elektronikus eszközt gyárt, így importra kényszerül. Az Amerikai Egyesült Államok évtizedek óta szigorúan ellenőrzi az új technológiájú és a katonai felhasználásra tervezett chipek Oroszországba irányuló értékesítését, amihez az exportőröknek engedélyt kell szerezniük. De a küszöbérték alatti elektronikai cikkek értékesítését nem korlátozták egészen 2014-ig, a Krím elfoglalásáig. Ekkor az Egyesült Államok elkezdte megkövetelni az exportőröktől, hogy szerezzenek engedélyt, mielőtt ezeket értékesítenék az Orosz Föderáció (hadseregének) felvevőpiacán.

Oroszország februári Ukrajna inváziója óta az Egyesült Államok és számos szövetségese megtiltott minden processzor eladást az orosz katonai vásárlóknak és korlátozásokat vezetett be a chipek eladására az orosz vásárlók felé, hogy megakadályozzák az ország fegyveres erőinek hozzáférését a nyugati csúcstechnológiához.

A szövetségi nyomozás során Ukrajna, Nagy-Britannia és más országok szolgálatai jelentették, hogy tömegesen találnak nyugati elektronikát megsérült vagy elhagyott orosz katonai felszerelésekben Ukrajnában.

A CAR (Conflict Armament Research) nyomozókat küldött Ukrajnába, hogy vizsgálják meg az orosz fegyvereket és eszközöket, amikben 70 egyesült államokbeli és európai vállalattól származó alkatrészt azonosítottak. Az Egyesült Királyság egysége a Royal United Services Institute is vizsgálta az orosz felszereléseket Ukrajnában. A jelentésük szerint egyetlen rádiózavaró eszköz jelentős mennyiségű amerikai eszközt tartalmazott, így azonosították az Intel, az Analog Devices, a Texas Instruments és az Onsemi termékeit, de további európai, japán és tajvani chipgyártó alkatrészeit is tartalmazták. A jelentés szerint általános kereskedelmi használatra fejlesztették ezeket és sok közöttük a ma már elavult eszköz. Többségüket 2000 és 2010 között készült és a hadi felhasználásuk is 2015 körüli.

Az érintett gyártók többször nyilatkoztak arról, hogy beszüntették az exportot Oroszország felé, a korábbi eladásaik is forgalmazókon keresztül történt, akik felelősek a vonatkozó törvények betartásáért, beleértve az Egyesült Államok exportellenőrzését is.

FORRÁS

FORRÁS

FORRÁS