Editors' Pick

Kártékony appok a Google Play Áruházban

A Dr. Web által felfedezett kártékony applikációk már korábban ismert kódok módosításai, amelyek először 2022 májusában jelentek meg a Google Play Áruházban. Telepítéskor az alkalmazások engedélyt kérnek olyan funkciókra, ami engedi őket futni a háttérben, magasabb jogosultságot adnak, vagy hozzáférést biztosítanak az eszközön tárolt egyéb alkalmazásokhoz, fájlokhoz. Összesen közel 10 milliószor telepítették ezeket az applikációkat mobileszközökre.

Az alkalmazások képszerkesztő eszközökként, virtuális billentyűzetként, rendszeroptimalizálóként, háttérképváltóként stb. jelentek meg, de az alapvető funkciójuk hirdetések megjelenítése, a felhasználók prémium szolgáltatásokra való előfizetése és az áldozatok közösségi médiafiókjaihoz való hozzáférés.

A Google a bemutatott alkalmazások többségét eltávolította, de jelentés elkészítésekor még három alkalmazás letölthető és telepíthető a Play Áruházból.

Amennyiben ezeket az alkalmazásokat azelőtt telepítette, hogy eltávolították volna őket a Play Áruházból, akkor is manuálisan kell eltávolítania őket az eszközről és célszerű víruskereső alkalmazást is futtatni az eszközön.

FORRÁS