Editors' Pick

Zsarolóvírus statisztika 2022 Q2

A zsarolóvírus-statisztikák az év második negyedévében azt mutatják, hogy a zsarolóknak fizetett váltságdíjak értéke csökkent, ez a tendencia 2021 utolsó negyedéve óta folytatódik. A Coveware cég által közzétett jelentés – 2022 Q2 adatokkal – azt mutatja, hogy bár az átlagos kifizetés nőtt, a medián érték jelentősen csökkent. 2022 második negyedévében az átlagos váltságdíj 228 125 USD volt, ami 8%-os emelkedés a 22. első negyedévhez képest.A váltságdíj medián kifizetése azonban 36 360 dollár volt, ami 51%-os csökkenést jelent az előző negyedévhez képest.

Az elmúlt negyedévben a legaktívabb ransomware csoportok tekintetében a Coveware által összegyűjtött statisztikák azt mutatják, hogy a BlackCat 16,9%-al vezeti a listát, ezt követi a LockBit, amely 13,1%-ot tett ki.

A kettős zsarolás módszere, amely ellopott fájlok kiszivárgásával fenyeget, ebben a negyedévben is folytatódott, mivel a bejelentett esetek 86%-a ezt a taktikát alkalmazta. A Coveware kiemeli, hogy sok esetben a váltságdíj átvétele ellenére a fenyegetőző szereplők folytatták a zsarolást, vagy mégis kiszivárogtatták az ellopott aktákat. Ennek eredményeként a ransomware támadások miatti átlagos leállás 24 napra csökkent, ami 8%-os csökkenés 2022 első negyedévéhez képest.

FORRÁS