Editors' PickLinux

Teljesítménycsökkenés javítással

A VMware mérnökei tesztelték a Linux kernel 5.19-es javítását, amelyet a  a Retbleed hibára adtak ki. A Retbleed, vagy más néven Spectre-BTI egy spekulatív végrehajtással összefüggő támadási forma x86-64 és ARM processzorok ellen, amely a nem túl régi Intel és AMD chipeket is veszélyezteti. Azok az ARM CPU-k, amelyek sebezhetőek a Spectre indirekt elágazásokat használó oldalcsatornás támadással szemben, sebezhetőek a Retbleed sebezhetőséggel is.

Manikandan Jagatheesan, a VMware munkatársa a Linux Kernel levelezőlistájához írt bejegyzésében beszámolt arról, hogy a cég belső tesztelése során kiderült, hogy a Linux rendszermag 5.19-es verziót futtató Linux virtuális gépek a teszt során a számítási teljesítmény akár 70 százalékos visszaesés volt érzékelhető egyetlen vCPU használata esetén, a hálózati teljesítmény 30 százalékkal csökkent, a tárolási teljesítmény pedig akár 13 százalékos csökkenést mutatott.

Amikor a VMware mérnökei kikapcsolták a Retbleed-javítást a kernel 5.19-es verziójában, a ESXi teljesítménye visszatért az 5.18-as verzió alatt tapasztalt szintre.

Mivel spekulatív végrehajtás létezik a feldolgozás felgyorsítására, nem meglepő, hogy a letiltása hatással van a teljesítményre. A számítási teljesítmény 70 százalékos csökkenése azonban jelentős hatással lesz az alkalmazások teljesítményére, ami elfogadhatatlan késedelmet okozhat egyes üzleti folyamatokban.

FORRÁS