Editors' Pick

Rejtett mikrofonhasználat jelzése

A Szingapúri Nemzeti Egyetem és a Koreai Köztársaságbeli Yonsei Egyetem kutatói olyan eszközt fejlesztettek ki, amellyel ellenőrizhető, hogy a laptop mikrofonja rögzíti-e a beszélgetéseket titokban.

Az öt társszerző megjegyzi, hogy megnövekedett a laptopokat érő távoli támadások száma, és míg a laptop webkamerákhoz fejlesztettek ki védelmet, nincs hasonló megoldás a mikrofonokra, azaz nincs olyan eszköz ami megakadályozná a rejtett hallgatás.

A TickTock-nak nevezett eszköz prototípusa egy szondából, egy rádiófrekvenciás erősítőből, egy szoftverrádióból (SDR) és egy Raspberry Pi 4 Model B-ből áll. A kutatók elképzelése szerint az eszköz végső formája egy USB-meghajtóhoz fog hasonlítani, ami a laptop mellé helyezhető, vagy ahhoz rögzíthető, hogy figyelmeztesse a felhasználót az eszköz mikrofon állapotában bekövetkezett bármilyen változásra. A TickTock – magyarázzák – arra a tényre támaszkodik, hogy az árucikk laptopokon lévő digitális MEMS mikrofonok elektromágneses (EM) jeleket bocsátanak ki, amikor aktívak.

FORRÁS