Editors' Pick

Eltűnhetnek a 8K-s TV-k az EU-ban

Az EU 2023 márciustól megtilthatja a nagy energiafogyasztású televíziók értékesítését. A 8K Association – amely olyan cégekből áll, mint a Samsung, a Philips, a Panasonic vagy a Google – szerint ezek az 8K-s televíziók, és egyes 4K készülékek meghaladják az EU által 2019-ben elfogadott energiafogyasztási határértékeket, ami jövő március 1-től lesz érvényes.

Ahhoz, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság feltételeinek jelentősen csökkenteni kell a energiafelhasználást, ami főleg a fényerő csökkentésével érhető el. Ebben az esetben ez az idén decembertől eladott televíziókat érinti, ekkor kell majd a televízióknak alkalmazkodniuk az úgynevezett energiahatékonysági indexhez. Ez az eszközök mérete és a felbontás alapján határozza meg a maximális fogyasztást. Például egy 75 collos 4K televízió 142 W-ra lett méretezve, függetlenül attól, hogy LCD, OLED vagy MicroLED technológiát használ.

Jelenleg – referenciaként – egy 55 hüvelykes Samsung S95BA OLED TV 4K felbontással akár 310 W-ot is képes fogyasztani csúcsteljesítmény mellett. A bizottság által meghatározott energiafogyasztási határértékeke szerint maximum 85W-ot szabad fogyasztania. 

FORRÁS

FORRÁS