Editors' Pick

Szlovák és Lengyel Parlament támadása

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsát és a lengyel szenátus szervereit is hackertámadás érte. Egyelőre nem világos, hogy összefüggésben áll-e a két incidens, s hogy ki áll mögötte. Lengyelországban röviddel azt követően következett be a kibertámadás, hogy a szenátus tagjai megszavazták azt a határozatot, amelyben terrorista rezsimnek titulálták Oroszországot.

Szlovákia: Boris Kollár, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke hackertámadás miatt 15 percre félbeszakította 10.27-én a parlament ülését. Mint a szavazás utáni plenáris ülésen elmondta, a szakemberek a hackertámadásra figyelmeztették a Kormányt, ezért szünetet hirdetett, hogy biztosítsák a szavazás biztonságát. „A technikai probléma terjedelme meglehetősen nagy” – mondta Peter Pčolinský (Család vagyunk) a kamara alelnöke.

Lengyelország: Közvetlenül a Szenátus ülésének kezdete előtt csütörtökön délelőtt 10:30-kor a parlament felsőházának weboldalával voltak problémák. A találkozó alatt, 11.00-kor Tomasz Grodzki marsall arról tájékoztatott, hogy a honlapot helyreállították, de már több perce folytak a hackertámadások. – Nem tudom, hogy ez az Orosz Föderáció hatóságainak terrorista rezsimként való elismeréséről szóló tegnapi állásfoglalásunkból fakad-e, vagy ez csak véletlen egybeesés, de a szervereink ellen körülbelül 40 percig erős hackertámadás volt folyamatban.

FORRÁS