Editors' Pick

Észt áramszolgáltatót ért támadás

November 18-án egy nagyszabású szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadást miatt leállt az észt Eesti Energia és néhány kapcsolódó vállalat weboldala és egyéb szolgáltatásai.

A támadás érintette az észt állami energetikai vállalat oldalát és mobilalkalmazását, valamint az Elektrilevi hálózat-karbantartó cég weboldalát és a MARU mobilalkalmazását is. A támadással egyidőben egy minisztériumot, a jegybankot és több más fontos állami oldalt is támadás érte, de alacsonyabb hatékonysággal.

Az incidensek egybeestek Lettországban, Lengyelországban és Ukrajnában kulcsfontosságú helyszínek elleni hasonló és egyidejű támadásokkal.

Ilmar Käär Eesti Energia üzletági és informatikai vezetője hangsúlyozta, hogy az ügyfelek adatai és a csoport informatikai rendszerei egyaránt teljes mértékben védettek. Az ügyfélcsatornák a lehető legrövidebb időn belül működőképessé válnak. 

Tõnu Tammer, az Állami Információs Rendszer Hatóság (RIA) kiberbiztonsági részlegének, a CERT-EE vezetője szombaton jelezte, hogy bár soha nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, ki áll a kibertámadás mögött, az eddig rendelkezésre álló információk szerint – Kreml hackerek. A támadások a térség más országait és Ukrajnát is sújtották.

FORRÁS