Editors' Pick

Feltörték V. Károly titkos kódját

1547-ben V. Károly (Habsburg Károly) császár levelet írt nagykövetének, Jean de Saint-Mauris-nak, amelynek egy része az uralkodó titkos kódexében szerepelt. Majdnem öt évszázaddal később a kutatók végre feltörték a levél titkosítási kódját , felfedve V. Károly titkos merénylettől való félelmét és a Franciaországgal fennálló folyamatos konfliktusát, annak ellenére, hogy néhány évvel korábban békeszerződést írt alá a francia királlyal.

V. Károly nagykövetének írt háromoldalas levele a feltörekvő protestáns vallás elleni küzdelem közben készült, mert a császár hithű katolikus volt, aki az 1521-es wormsi országgyűlésen törvényen kívüliként elítélte Luther Mártont.

Cecile Pierrot, a francia Loria laboratórium kriptográfusa 2019-ben egy vacsorán hallott először a levél létezéséről, két évvel később sikerült a nyomára bukkannia, a nancyi történelmi könyvtár alagsorában lapult. Pierrot azonnal megpróbálta feltörni a levél kódolt részeit a különféle szimbólumok kategorizálásával és árulkodó minták után kutatva.

FORRÁS