Editors' Pick

Kiber- és kinetikus támadások

A Microsoft szerint Oroszország egyre gyakrabban kombinálja az Ukrajna elleni kibertámadásokat hagyományos fegyverekkel, például rakétákkal, egy sokoldalú offenzíva keretében, amely túlterjedhet a konfliktus határain.

A Microsoft arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnán kívüli országok is egyre gyakrabban kerülhetnek orosz kibertámadások célpontjába ezen a télen. Clint Watts, a Microsoft Digital Threat Analysis Center vezérigazgatója szerint a Prestige ransomware támadások a Lengyel infrastruktúra ellen is a közelgő események jele lehet. A hírhedt, Kreml által támogatott Sandworm (más néven Iridium) csoport kampánya két ukrán és egy lengyel szervezetet érintett a logisztikai és szállítási szektorban.

2022 tavasza óta a Microsoft megfigyelte, hogy az Iridium és a feltételezett orosz állami szolgáltatók Ukrajna-szerte vették célba a szállítási és logisztikai szervezeteket azzal a céllal, hogy titkos információkat gyűjtsenek, vagy megzavarják a katonai és humanitárius segélyek országon áthaladó áramlását – mondta Watts.

Az is figyelemre méltó, hogy ezeket a közelmúltbeli rakétacsapásokat ugyanazokon a szektorokon kibertámadások kísérték, amelyeket az orosz katonai hírszerző szolgálathoz, a GRU-hoz kötődő fenyegetési csoport – a Microsoftnál IRIDIUM néven, mások Sandworm néven ismertek – követett el. Az orosz katonai hírszerzés ezen kibertámadásainak ismételt időbeli, ágazati és földrajzi összekapcsolása a megfelelő katonai kinetikus támadásokkal a műveleti prioritások közös halmazát jelzi, és erős közvetett bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az erőfeszítések összehangoltak, amint azt az alábbi ütemterv is tükrözi.

A legújabb kvantitatív elemzések alátámasztják ezeket az értékeléseket. A Microsoft AI for Good Lab nevű szervezete létrehozta az orosz propagandaindexet (RPI), amely az orosz állami irányítású és államilag támogatott hírforrásokból és erősítőkből származó hírek fogyasztását figyeli. Ez az index azt méri, hogy ennek a propagandaáramlásnak mekkora hányada az internet teljes hírforgalmához viszonyítva. A németországi RPI jelenleg a legmagasabb Nyugat-Európában, több mint háromszorosa a regionális átlagnak.

FORRÁS