Editors' Pick

DDoS a Szerb kormányzati rendszerek ellen

A Szerb kormány bejelentette, hogy Belügyminisztériumának weboldalát és informatikai infrastruktúráját több erőteljes elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadás érte a hétvégén.

A bejelentés szerint legalább öt nagy támadást sikerült visszaverni, amelyek célja a Belügyminisztérium informatikai infrastruktúrájának ellehetetlenítése volt – áll a közleményben. A kormány alkalmazottai és az állami tulajdonú Telekom Srbija (Telecom Serbia) munkatársai képesek voltak fellépni a támadások ellen. A belügyminisztérium adatainak védelme érdekében fokozott biztonsági protokollok aktiválásra kerültek, amelyek lassabb munkavégzéshez és egyes szolgáltatások esetenkénti megszakadásához vezethetnek – jelezte a kormányzati oldal.

A támadások egy korábbi, a védelmi minisztérium weboldala elleni támadást követtek, amelyet az Anonymous, a világ legnagyobb hackerkollektívája vállalt magára. Az Anonymous továbbra is kritizálja Szerbiát amiatt, hogy az elmúlt néhány napban nem foglalt állást Oroszországgal szemben Ukrajna inváziójával kapcsolatban. A hét elején a kollektíva kijelentette, hogy megcélozza a szerb kormányzati infrastruktúrát. Az Anonymous elindította az #OpSerbia nevű műveletet, amely számos kormányzati weboldalt támadott meg az elmúlt napokban. – olvasható az Anonymous Operations Twitter-fiókjából. 

FORRÁS