Editors' Pick

Csalókat tartóztattak le

Az Europol hamis kriptovalutákat árusító csalókat tartóztatott le Európában, Ausztráliában és Kanadában

A 2022 júniusában indított, határokon átnyúló nyomozás során a rendőrség 14 gyanúsítottat tartóztatott le Szerbiában és egyet Németországban. Több mint 260 másik gyanúsítottat, köztük Bulgáriában és Cipruson élőket hallgattak ki, és néhányan vádemelésre várnak.

A bűnözői hálózat számos csoportból állt, amelyek legalább négy bulgáriai, ciprusi és szerbiai telefonközpontból működtek. A rendőrség átkutatta ezeket a helyeket, és lefoglalt három digitális pénztárcát, amelyekben körülbelül 1 millió dollár kriptovaluta volt, körülbelül 50 000 euró (54 000 dollár) készpénz, három autó, számítógép és dokumentumok.

A főként németországi áldozatok több mint 2 millió eurót veszítettek egy online befektetési csalás során. A rendőrség szerint a be nem jelentett esetek száma valószínűleg sokkal magasabb, és a veszteségek teljes összege elérheti a „több százmillió eurót” – közölte az Europol.

A gyanúsított csalók a közösségi médiában használt hirdetéseket használtak áldozatok felkutatására és hamis kriptovalutákba való befektetésre – ez az úgynevezett „disznómészáros” kriptovaluta-átverés.

Az áldozatok kezdetben kis mennyiségű pénzt fektettek be, de mivel a kriptovaluták árait mesterségesen felfújták, ami állítólag jövedelmező hozamot kínált, a felhasználókat rábírták, hogy többet fektessenek be.

FORRÁS