Editors' Pick

Oroszbarát hacktivisták

A Radware szerint az oroszbarát hacktivisták több mint 12 hónapja aktívan támadnak mindenkit, aki támogatja Ukrajnát vagy Oroszország ellen lép fel. Az oroszbarát hacktivisták megjelenése reakció a nyugati támogatásra az Ukrajna elleni orosz invázió ellen. Az ukrán informatikai hadseregben (IT Army of Ukraine) önkéntesen jelentkező nyugati hackerek az orosz inváziót követő első napon támadásokat indítottak orosz célpontok ellen, amelyekhez az Anonymous csoportjai csatlakoztak #OpRussia címke alatt. Az ukrajnai orosz invázió kezdetén az Anonymous elindította az Oroszország-hadműveletet, amely kibertámadásokat hajtott végre orosz kormányzati webhelyek, bankok, műsorszolgáltató hálózatok és hírügynökségek ellen.

Reakcióként több ellentétes csoport alakult, köztük az Anonymous egy frakciója, amely magát „Anonymous Russia”-nak nevezte. Hamarosan az oroszbarát hacktivista szövetségesek és leányvállalatok klasztere kezdett kialakulni a Killnet nevű csoport körül. A Killnet egy oroszbarát hackercsoport, amely a 2022-es ukrajnai orosz invázió során Ukrajnát támogató országok kormányzati és magáncégeinek weboldalait támadó szolgáltatásmegtagadási támadásairól (DDoS) ismert. Bár a KillNet céljai megegyeznek az olyan hivatalos orosz kormányzati szervezetekkel, mint az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) vagy az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SVR), kapcsolataikat nem erősítik meg.

Az Anonymous Sudan politikai indíttatású szudáni hackerek csoportja, akik 2023. január 23. óta hajtanak végre szolgáltatásmegtagadási támadásokat számos svéd és dán szervezet és kritikus infrastruktúra ellen #OpSweden és #OpDenmark címkék alatt.

A NoName057(16) egy oroszbarát fenyegetettségi csoport, amely arról ismert, hogy rontási és DDoS-támadásokat indított Ukrajna, valamint az Ukrajnát közvetlenül vagy közvetve támogató személyek ellen. A hacktivista csoport 2022 márciusában alakult a Telegramon, és jelentős fenyegető csoporttá vált.

Az Anonymous Russia egy oroszbarát hackercsoport, amelynek származása a Killnethez köthető, és 2022 nyarán kiemelkedő fenyegető csoporttá vált. Bár a név azt sugallja, hogy a fenyegető csoport az Anonymous része, nincs összhangban a mainstream vagy nyugati alapú Anonymous csoportokkal vagy az OpRussia-val. 

A Passion csoport eredete továbbra is ismeretlen, de 2023 eleje óta ismertté vált. A Killnet és az Anonymous Russia társaságokhoz tartozó csoportot olyan személyek és szervezetek ellen irányuló szolgáltatásmegtagadási támadásokkal hozták kapcsolatba.

FORRÁS