Editors' Pick

Kína módosítja a kémelhárítási törvényét

Kína módosított kémelhárítási törvényt fogadott el, amely kibővíti a kémkedés fogalmát, és a nemzetbiztonsággal és nemzeti érdekekkel kapcsolatos információknak ugyanolyan védelmet biztosít, mint az államtitkoknak. A módosított törvény tiltja a különböző kémtevékenységeket, és új iránymutatást ad a kínai kormányzati szervek, szervezetek és magánszemélyek nemzetbiztonsági védelmi kötelezettségeiről. Bár a módosítások némi pontosítást nyújtanak, további iránymutatás várható, és a Kínában működő vállalatoknak a megfelelés biztosítása érdekében szorosan figyelemmel kell kísérniük a jövőbeli fejleményeket.

A módosított törvény meghatározása szerint a kémkedés magában foglalja a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységeket, a kémszervezetekhez való csatlakozást vagy azok támogatását, az államtitkok vagy hírszerzési információk ellopását vagy illegális átadását, a kibertámadásokban vagy beavatkozásban való részvételt, valamint egyéb kapcsolódó tevékenységeket. Kiterjeszti a törvény alkalmazását a harmadik országok elleni kémtevékenységekre is, amelyek Kína területén belül történnek, vagy kínai állampolgárokat, szervezeteket érintenek, illetve egyéb, Kína nemzetbiztonságát veszélyeztető körülmények között történnek.

A módosított kémelhárítási törvény felvázolja a biztonsági óvintézkedéseket, és meghatározza a kormányzati szervek és szervezetek felelősségét a kémelhárítási erőfeszítésekben. Felhívja a kulcsfontosságú kémelhárítási és biztonsági szervek közigazgatási rendszerének létrehozását, kiemelve olyan intézkedéseket, mint a kémelhárítási biztonsági programok kidolgozása, a biztonsági oktatás és irányítás megerősítése, valamint a kémkedés elleni védekezés technikai védekezésének megvalósítása.

A nyomozás és a végrehajtás tekintetében a törvény a kémelhárításért felelős elsődleges hatóságként az állambiztonsági szerveket jelöli ki. Ezek a szervezetek a Törvény felhatalmazása alapján olyan hatáskörökkel rendelkeznek, mint a kémkedés gyanújával kapcsolatos ellenőrzések, házkutatások és vizsgálatok lefolytatása, a személyek országból való távozásának megakadályozása, a kémkedéssel összefüggésbe hozható külföldi személyek belépésének megtagadása, valamint szükség esetén büntetőeljárás megindítása.

A módosítások a kínai állampolgárok és szervezetek jogainak és érdekeinek védelmét célzó rendelkezéseket is tartalmaznak. A módosított törvény megsértése azonban büntetőeljárást és polgári jogi szankciókat vonhat maga után, a kémtevékenységben részt vevő személyek esetében pedig pénzbírságot, közigazgatási őrizetbe vételt és kitoloncolást.

Összefoglalva, a módosított kémelhárítási törvény jelentős következményekkel jár a Kínában működő vállalkozások és magánszemélyek számára. E szervezetek számára létfontosságú, hogy megismerkedjenek a módosított törvénnyel, szorosan figyelemmel kísérjék annak végrehajtását és a további fejleményeket, és biztosítsák annak betartását a jogi jogsértések és a lehetséges büntetések elkerülése érdekében.

(forrás)