Editors' Pick

Google Analytics korlátozása

A Svéd Adatvédelmi Hatóság (Integritetsskyddsmyndigheten – IMY) megvizsgálta, hogyan használja négy vállalat a Google Analytics szolgáltatást internetes statisztikákhoz. Az IMY közigazgatási bírságot szabott ki két vállalat ellen. Az egyik cég a közelmúltban saját kezdeményezésére leállította a statisztikai eszköz használatát, míg az IMY a másik háromnak a hatóság határozata alapján abba kell hagynia.

A IMY megvizsgálta, hogyan használja négy vállalat a Google Analytics szolgáltatást internetes statisztikákhoz, és azt találta, hogy a Google statisztikai eszközén keresztül az Egyesült Államokba továbbított adatok személyes adatok, mivel összekapcsolhatók más, egyedi továbbított adatokkal. Az IMY a Tele2-vel szemben 12 millió SEK, a CDON ellen pedig 300 000 SEK közigazgatási bírságot szabott ki. A Tele2 a közelmúltban saját kezdeményezésére leállította a statisztikai eszköz használatát. 

Az ellenőrzések a None of Your Business (NOYB) szervezet panaszai alapján indította a hatóság, tekintettel az Európai Bíróság (EUB) Schrems II ítéletére. A panasz szerint a cégek a törvényt megsértve személyes adatokat továbbítanak az Egyesült Államokba.

A Schrems II. néven elhíresült ítéletében az Európai Unió Bírósága 2020. július 16-án kimondta – többek között – a Privacy Shield érvénytelenségét, mert nem látja biztosítottnak a személyes adatok védelmét az USA adott jogi keretei között. Egyrészt nevesített egyes, adatvédelmi ön-korlátozásokat nem tartalmazó nemzetbiztonsági jogköröket rögzítő jogszabályokat (pl. Section 702 FISA and EO 12333), amelyek szinte korlátlan hozzáférést engednek/biztosítanak bármely, USA bűnmegelőzési joga alá eső vállalkozás birtokában lévő adatokhoz. Másrészt az EU állampolgárok jogorvoslathoz való jog teljes hiányát rója fel az EUB. Számos szakcikk elolvasása után arra a következtetésre jutottam, hogy ember nincs, aki ma meg tudná mondani, hogy milyen USA szerveknek, milyen célból, milyen adatokhoz, milyen módon, stb. van hozzáférése akár az EU polgárainak adatait illetően.

FORRÁS – IMY

FORRÁS – Adatvédelmiszaértő