Editors' Pick

Lengyel vasútleállás okai

A lengyel vasutat a külső támadás érte a közelmúltban. A támadást széles körben kibertámadásnak nevezték a médiában, de az incidenst analóg rádión keresztül indították.

A támadások a lengyel vasutak analóg rádiójeleken alapuló RADIOSTOP rendszerét használták ki, ami a jelet fogadó, megfelelően felszerelt vonatokat vészfékezésre indítja. 

A Lengyel Államvasutak nem reagált a WIRED megjegyzéskérésére. A társaság közleménye azonban megjegyzi, hogy a vonatkimaradások a rádióleállás jelzésének jogosulatlan sugárzása miatt következtek be, amelyet rádióon egy ismeretlen tettes küldött. A közlemény hozzáteszi, hogy rádiós jelzés vétele azonnali leállást eredményez minden olyan vonatnál, amelynek rádiója az adott frekvencián működik.

Az automatizált vészleállítások ellenére a vasúttársaság azt írta, hogy nem volt veszélyes a leállás az utasokra. Ennek az eseménynek az eredménye csak a vonatok közlekedési nehézségei. A lengyel sajtóügynökség nem számolt be arról, hogy a rádiószabotázs-akció következtében személyi sérülés vagy kár nem történt.

FORRÁS