Editors' Pick

Skót betegadatok közzététele

A skót egészségügyi szolgálat ellen a hónap elején támadást végrehajtó csoport közzétette az ellopott betegadatok egy részét – jelentette be a National Health Service (NHS) Dumfries and Galloway saját honlapján keresztül. A szolgálat a skóciai Dumfries és Galloway régióban nyújt egészségügyi szolgáltatásokat.

“A rendszereinkbe való behatolás során fennáll a veszélye annak, hogy a hackerek nagy mennyiségű adathoz jutottak hozzá” – állt a nem sokkal a hónap elején történt támadás után kiadott első közleményben. “Vizsgáljuk, hogy milyen adatokhoz fértek hozzá, de okunk van feltételezni, hogy beteg- és személyzeti adatokról van szó”.

Most már egyértelmű, hogy a támadók kezében “jelentős mennyiségű” betegadat van. Maga a csoport azt állítja, hogy három terabájtnyi adat birtokában van. Jeff Ace, az NHS Dumfries and Galloway igazgatója szerint a bűnözők által közzétett adatok azt mutatják, hogy valóban betegadatok vannak a kezükben. Az egészségügyi hatóság tájékoztatni fog minden érintettet a közzétételről.

Emellett a skót rendőrséggel, az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központjával és a skót kormánnyal közösen szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet. A folyamatban lévő nyomozás miatt az egészségügyi szolgálat közlése szerint további részletekkel nem szolgálhat. Nem világos például, hogy a támadók hogyan hatoltak be az érintett rendszerekbe.

(forrás)

(forrás)

(forrás)